FAHRETTİN KIRZIOĞLU BİLİM VE SANAT MERKEZİ E-GÜVENLİK POLİTİKASI

Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi e-Güvenlik konusunda yaptığı çalışmalar ve uyguladığı politikalardan dolayı Avrupa eSafety Label bronz etiketini almıştır.

29.01.2021 457

23-01-2023İnternet, günümüz dünyasında uzak kalınması mümkün olmayan bir bilişim ve iletişim aracıdır. Kullanım amaçları eğitimden alışverişe kadar geniş bir yelpazeyi içermektedir. Ancak internet doğru ve güvenli kullanılmadığında, kişiye, fayda kadar zarar da verebilmektedir. İnternetin sağladığı faydalardan maksimum derecede faydalanırken, risklerini bilmek ve bu risklerden korunmak için interneti doğru kullanma konusunda gerekli bilgiye sahip olmak ve belirli kurallara riayet etmek gerekmektedir. Bu çerçevede merkezimiz tarafından bir E- Güvenlik politikası geliştirilmiştir. Bu politika Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi olarak e-Güvenlik çalışmaları ile internet, bilgisayar ve cep telefonları kullanırken; öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve görevli personelinin korunmasını amaç edinmiştir.

Öğrenci, veli, öğretmen ve personelimizin E-Güvenlik politikamızdan haberdar olmaları ve bu politikaya hâkim olmaları amacıyla 2019-2020 eğitim öğretim yılında merkezimizde aşağıdaki çalışmalar yürütülmüştür.

 

-          Merkezimizdeki E-Güvenlik çalışmalarının verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir E-Güvenlik Komisyonu oluşturulmuştur.

-          E-Güvenlik komisyonunun koordinesinde tüm paydaşlarla birlikte bir E-Güvenlik Politikası oluşturulmuştur.

-          E-Güvenlik komisyonu tarafından öğrenci, veli, öğretmen ve personele yönelik merkezimiz E-Güvenlik politikası hakkında bilgilendirme eğitimleri verilmiştir.

-          Merkezimizin eSafety Label'a sahip olabilmesi için öğretmenlerimiz eSafetylabel.eu platformuna üye olmuş ve alandaki çalışmaları takip etmeye başlamışlardır.

 

Amaçlar ve Politika Kapsamı

Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, öğrencilerin dijital ortamda, bilgisayar, tablet, cep telefonu veya oyun konsolu gibi teknolojik cihazları kullanırken korunması için, çevrimiçi güvenliğin (e-Güvenlik), vazgeçilmez bir unsur olduğuna inanmaktadır.

Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, internetin ve bilgi iletişim teknolojilerinin günlük

yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanır. Dolayısıyla, risklere karşı stratejiler geliştirmeleri için öğrenciler desteklenmelidir.

Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, eğitim standartlarını yükseltmek, başarıyı teşvik etmek,

personelin mesleki çalışmalarını desteklemek ve yönetim işlevlerini geliştirmek için kaliteli

İnternet erişimi sunmakla yükümlüdür.

Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, tüm öğrencilerin dijital ortamın potansiyel zararlarından korunmasını sağlamakla sorumludur.

Merkezimizin tüm üyeleri, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık vb. dâhil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi riskler hakkında bilgilendirilmektedir.

Merkezimizin tüm üyeleri, filtreleme, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık, yasadışı içerik İhlali gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) sorunlarını yetkililere bildirme konusunda bilgilendirilmektedir.

Bu politika, yöneticiler, öğretmenler, destek personeli, çocuklar ve ebeveynler için hazırlanmıştır.

Bu politika, internet erişimli kişisel cihazlar da dâhil olmak üzere, çocuklar veya personele merkez tarafından verilen dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar için de geçerlidir.

Sorumluluklar

Tüm çalışanların sorumlulukları şunlardır:

1. Çevrim içi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

2. Kabul edilebilir kullanım politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

3. Merkezimiz sistemlerinin ve verilerinin güvenliğinden sorumlu olmak.

4. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin kullanıldığı iyi uygulamaları öğrenmek.

5. Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirmek.

6. Merkez koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireyleri belirlemek ve önlem almak.

7. Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak ve bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

Öğrencilerin başlıca sorumlulukları şunlardır;

1. Çevrim içi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

2. Merkezin kabul edilebilir kullanım politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.

3. Çevrim içi ve çevrim dışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

4. İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.

5. Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

6. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatları ve riskleri bilmek.

7. Teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini bilmek.

Ebeveynlerin başlıca sorumlulukları şunlardır:

1. Merkezimiz Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.

2. Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, merkezin çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.

3. Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.

4. Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.

5. Merkezimiz veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

6. Merkezimizin çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

7. Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi merkezimiz sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.

8. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

Çevrimiçi İletişim ve Teknolojinin Daha Güvenli Kullanımı

Okul / web sitesinin yönetilmesi

 Web sitesinde iletişim bilgileri Merkezimiz adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır.

 Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

 Merkez Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

 Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dâhil olmak üzere Merkezin yayın yönergelerine uyacaktır.

 Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

 Merkezimiz web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

 Merkezimiz, çevrim içi güvenlik dâhil olmak üzere, toplumun üyeleri için Merkez web sitesinde korunma hakkında bilgi verecektir.

Çevrimiçi görüntü ve videolar yayınlama

 Merkezimizde, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların merkezin çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına uygun şekilde kullanılması sağlanacaktır.

 Çevrimiçi güvenlik(e-Güvenlik)politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin/videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce her zaman ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.

 Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenden izin isteyecektir.

 Video konferans, öğrencilerin yaşı ve yeteneği için uygun bir şekilde denetlenecektir.

 Velilerin rızası, öğrenciler video konferans faaliyetlerine katılmadan önce alınacaktır.

 Video konferans, sağlam bir risk değerlendirmesini takiben, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir

 Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilecektir.

 Eğitimsel video konferans servisleri için özel oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personellere verilecek ve gizli tutulacaktır.

Öğrencilerin kişisel cihazlar ve cep telefonları kullanımı

 Öğrenciler, kişisel cihazların ve cep telefonlarının güvenli ve uygun kullanımı konusunda eğitim alacaklardır.

 öğrencilerin cep telefonlarının ve kişisel cihazlarının tüm kullanımları, kabul edilebilir kullanım politikasına uygun olarak gerçekleşecektir.

 Cep telefonları veya kişisel cihazlar, öğrencilerin bir öğretmenin onayını alarak onaylanmış ve müfredat tabanlı etkinlik kapsamında olmadıkları sürece dersler veya resmi okul saatlerinde öğrenciler tarafından kullanılamaz.

 Öğrencilerin cep telefonlarını veya kişisel cihazlarını eğitim etkinliğinde kullanımı, merkez idaresi tarafından onaylandığında gerçekleşecektir.

 Bir öğrenci ebeveynlerini arama gereği duyduğunda, merkez telefonunu kullanmasına izin verilecektir.

 Ebeveynler ders saatlerinde cep telefonuyla çocuklarıyla iletişim kurmamalı, kurulacaksa görüşme merkez idaresinin izni ile gerçekleştirilmelidir.

 Öğrenciler, telefon numaralarını yalnızca güvenilir arkadaşlarına ve aile üyelerine vermelidirler.

 Öğrencilere, cep telefonlarının ve kişisel cihazların güvenli ve uygun bir şekilde kullanımı öğretilecek ve sınırların ve sonuçların farkına varılacaktır.

 Öğrencinin kişisel cihazında veya cep telefonunda bulunan materyalin yasadışı olabileceği veya cezai bir suçla ilgili kanıt sağlayabileceğinden şüpheleniliyorsa, cihaz daha ayrıntılı araştırma için polise teslim edilir.

Personelin kişisel cihazlar ve cep telefonları kullanımı

 Personelin kişisel cep telefonları ve cihazları ders saatlerinde kapatılır veya sessiz moda geçirilir.

 Bluetooth veya diğer iletişim biçimleri ders saatlerinde "gizlenmiş" veya kapalı olmalıdır.

 Acil durumlarda okul idaresi tarafından izin verilmemişse, kişisel cep telefonları veya cihazlar öğretim dönemleri boyunca kullanılamaz.

 Bir personel okul politikasını ihlal ettiği durumlarda disiplin işlemi yapılır.

 Bir personelin, bir cep telefonuna veya kişisel bir cihaza kaydedilen veya saklanan yasadışı içeriğe sahip olduğu veya ceza gerektiren bir suç işlemiş olması durumunda, güvenlik güçlerine bildirilecektir.

 Personelin cep telefonunu veya cihazlarını kişisel olarak kullanmalarını içeren herhangi bir iddiaya merkezimiz yönetim politikasını izleyerek yanıt verilecektir.

Öğrencilerin katılımı ve eğitimi

 Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bir çevrimiçi güvenlik(e-Güvenlik)müfredatı oluşturulur ve okulun tamamında yer alır.

 Güvenli ve sorumlu kullanım ile ilgili eğitim internet erişiminden önce yapılacaktır.

 Müfredat geliştirme ve uygulama da dâhil olmak üzere okul çevrimiçi güvenlik politikaları ve uygulamaları yazarken ve geliştirirken öğrenci katkıları aranacaktır.

 Öğrenciler, Kabul Edilebilir Kullanım Politikasını, yaşlarına ve yeteneklerine uygun bir şekilde okumak ve anlamak için desteklenecektir.

 Tüm kullanıcılara ağ ve internet kullanımının izleneceği bildirilecektir.

 Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) PSHE, SRE, Citizen shipand Computing / BİT programlarına dâhil edilecek ve hem güvenli okul hem de evde kullanımını kapsayacaktır.

 Kabul edilebilir kullanım beklentileri ve posterler, Internet erişimi olan tüm odalarda yayınlanacaktır.

 İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlendirilecektir.

 Dışarıdan destek, merkezimizin dâhili çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) eğitim yaklaşımlarını tamamlamak ve desteklemek için kullanılacaktır.

 Merkezimiz, öğrencilerin teknolojiyi olumlu şekilde kullanmalarını ödüllendirecektir.

 Merkezimiz, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çevrimiçi güvenliği geliştirmek için akran eğitimini uygulayacaktır.

Personelin katılımı ve eğitimi

 Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak, tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

 Personel, İnternet trafiğinin tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacaktır.

 Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) olarak sağlanacaktır.

 Personel, çevrimiçi davranışlarının merkezin itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır.

 Filtreleme sistemlerini yönetme veya BİT kullanımını izleme sorumluluğu taşıyan personel, okul yönetimi tarafından denetlenecektir.

 Merkezimiz, çalışanların ve öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları sağlayacaktır.

Ebeveynlerin katılımı ve eğitimi

 Fahrettin Kırzıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi, öğrencilerin internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için anne babaların önemli bir role sahip olduklarını kabul eder.

 Ebeveynlerin dikkatleri, okul açıklamaları ve okul web sitesinde okul çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yöneltilecektir.

 Ebeveynler, Merkezimizin kabul edilebilir kullanım politikasını okumaya ve çocuklarıyla etkilerini tartışmaya teşvik edilecektir.

 Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır.

 Ebeveynlerin, çevrimiçi olarak çocukları için olumlu davranışları rol modellemeleri teşvik edilecektir.

Çevrimiçi Olaylara ve Koruma sorunlarına yanıt verme

 Merkezin tüm üyeleri, cinsel içerikli mesajlaşma, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dâhil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilecektir.

 Merkezin tüm üyeleri, filtreleme, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık, yasadışı içerik ihlali vb. gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) endişelerini bildirme prosedürü hakkında bilgilendirilecektir.

 İnternet´in yanlış kullanımı ile ilgili şikâyetler, merkezin  şikâyet prosedürleri kapsamında ele alınacaktır.

 Çevrimiçi / siber zorbalık ile ilgili şikâyetler, merkezin zorbalık karşıtı politikası ve prosedürü kapsamında ele alınacak, personelin yanlış kullanımı ile ilgili herhangi bir şikâyet okul yönetimine yönlendirilecektir

 Merkezimizin şikâyet prosedürü öğrencilere, velilere ve personele bildirilecektir.

 Şikâyet ve ihbar prosedürü personele bildirilecektir.

 Merkezin tüm üyeleri, gizliliğin öneminden ve endişeleri bildirmek için resmi merkez usullerine uyma ihtiyacından haberdar olmalıdırlar.

 Merkezin tüm üyeleri, çevrimiçi ortamda güvenli ve uygun davranış hakkında bilgilendirilecek ve merkez camiasının herhangi bir diğer üyesine zarar vermemek, sıkıntı yaşamamak veya suç oluşturan herhangi bir içerik, yorum, resim veya video yayımlamamanın önemini hatırlatacaktır.

 Merkezimiz, çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) olaylarını, uygun olduğunda, merkez disiplini / davranış politikasına uygun olarak yönetir.

 Merkezimiz, ebeveynlere, ihtiyaç duyulduğunda bunlarla ilgili endişeleri bildirir.

 Herhangi bir soruşturma tamamlandıktan sonra merkezimiz bilgi alacak, öğrenilen dersleri belirleyecek ve değişiklikleri gerektiği gibi uygulayacaktır.

 Sorunları çözmek için ebeveynlerin ve öğrencilerin merkezimizle ortak çalışması beklenir.

 

Güvenli İnternet Kullanımı Sunumu için tıklayınız.

İLETİŞİM

Adres:
ÖRNEK MAH. ŞHT.J.ER. MEHMET AYIRKAN SK. NO 29 MERKEZ / KARS DSİ Lojmanları Karşısı, Kafkas Harp Müzesi Yanı


Telefon
(474) 223 5675


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın