PROJE ÖZETİ
Yaparakyaşayaraköğrenmeve dijital materyalgeliştirmeyikapsayan uygulamalar çağdaş eğitim sistemlerinde önemli bir yere sahiptir. Öğrenenlerin aktifleşmesi ve dijital materyallerle birden fazla duyuya hitap edilmesi bakımından da bu çalışmalar önemlidir. Biyoloji, fen bilgisi, sosyal bilgiler, coğrafya ve çevre eğitimi gibi derslerin müfredatlarında yer alan küresel ısınma ve iklim değişikliği konularının da somutlaştırılması bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bilim insanlarının dünyanın en büyük problemlerinden biri olarak ifade ettiği küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkındaolmayan bireyler, doğayı korumak için gerekli davranışları göstermemektedir. Araştırmalar bireylerin küresel ısınma kavramını doğru algıladıklarını fakat neden-sonuçilişkisi kuramadıklarını saptamıştır. Bu durum bireylerin bu konudakibilgilerinin yetersizliği ile açıklanmaktadır. Eğitim sistemimizde bu konu alanında yapılan çalışmalar genellikle konu vekavramları anlama, içerik bilgileri ve kavram yanılgılarıüzerine kurgulanmıştır. Ders müfredatlarımızda bu konuların kazanımlarına ilişkin örnek etkinliklerin ve dijital içeriklerin yeterli olmadığı da saptanmıştır. Bu bağlamda küresel ısınma ve iklim değişikliği derslerini anlatan öğretmenlerin bu alandaki kişisel bilgi ve becerilerinin önemi artmaktadır.
Projemiz kapsamında müfredatlarımızdagenişyerkaplayan iklim değişikliği ve küresel ısınma konularınınöğrenilmesini kolaylaştırmak ve daha somut hale getirmek için il içi ve il dışından 30 alan öğretmenine 7 günlük bir eğitici eğitimi düzenlemeyi planlamaktayız. Düzenlenecek eğitici eğitimi ile katılımcıların basit animasyon hazırlama programlarını, Web-2 araçlarını ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanarak mobil uygulamalar hazırlayabilmelerini ve hazırladıkları dijital ürünleri küresel ısınma ve iklim değişikliği konuları temelinde kendi alanlarına entegre edebilecek düzeye gelmelerini sağlamak projemizin amacını oluşturmaktadır. Programımızın sabah seanslarında dijital içerik hazırlama ile ilgili bilgisayar temelli dersler, öğleden sonra seanslarında ise önceden hazırlanan örnek dijital içerikler kullanılarak iklim değişikliği ve küresel ısınma konuları anlatılacaktır. Bilgisayar tabanlı dersler öğretmenlerin kendi dijital içeriklerini üretebilecekleri temel düzeyde verilecektir. Dijital içerik hazırlama eğitimleriyle donatılan farklı bölgelerden gelen 30 öğretmenin, bu donanımlarını bölgelerindeki meslektaşları ve öğrencileri ile paylaşarak çarpan etkiyi ve yaygınlaştırmayı sağlaması beklenmektedir.
AMAÇ
Biyoloji, fen bilimleri, coğrafya ve sosyal bilgiler alanlarında hizmet veren öğretmenlerin ortak konusu olan küresel ısınma ve iklim değişikliği konusu genel olarak teorik anlatımlarla aktarılmaya çalışılmaktadır. Projemiz kapsamında etkinliklerde kullanılacak yöntem, teknik, strateji ve uygulamalı çalışmalar ile katılımcıların hem bu konuya hem de kendi branşlarına yönelik genel ilgi ve meraklarını artırması amaçlanmaktadır. Daha önce kullanımına çok nadir rastladıkları bu yenilikçi stratejiler sayesinde kendi alanları ile ilgili çalışmaları çeşitlendirmeleri, zenginleştirmeleri ve yaygınlaştırmaları amaçlanmaktadır.
Mesleki dezenformasyon ve tükenmişliğin yıllar geçtikçe arttığı gerçeği birçok meslek dalında olduğu gibi öğretmenlik mesleğinde de malumdur. Projemiz ile katılımcı öğretmenlerin kendi branşlarına yönelik ilgi ve meraklarını uyandırmayı, yenilikçi yaklaşım, yöntem ve tekniklere yönelik bilgi ve becerilerini yenilikçi yaklaşımlar aracılığıyla kazandırmayı amaçlamaktayız. Bu amaç doğrultusunda katılımcılarda gerçekleşmesini beklediğimiz değişiklikler aşağıdaki başlıklarda sıralanmıştır;
Hedef Kitle: Biyoloji, Fen Bilimleri, Coğrafya ve Sosyal Bilgiler Öğretmenleri (30 Kişi)
Hedef Kitle Seçim Kriterleri:
1. Branş Grubu: Proje, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri ve sosyal bilgiler branşlarında hizmet veren öğretmenleri hedefler. Başvurularda branş bazında öncelik sırası biyoloji, fen bilimleri, coğrafya ve son olarak sosyal bilgiler branşındaki öğretmenler şeklinde olacaktır. Bu branşlarda yeterli başvurunun olmaması durumunda sınıf öğretmenlerine de başvuru hakkı verilecektir. Yine yeterli başvuru olmaması halinde bu branşlardaki öğretmen adayı lisans öğrencilerine hak verilecektir.
2. Hazır Bulunuşluk Durumu: Katılımcıların bilişim becerilerine dikkat edilecek ve temel düzeyde bilişim becerisine sahip olmaları ve etkinliklerden sonra sürdürülebilir olması için dijital içerik üretimi ve artırılmış gerçeklik eğitiminde kullanılacak programların kurulumu için kendi diz üstü bilgisayarlarıyla katılım kriteri konulacaktır.
3. Bilime Ulaşma Durumu: Hedef kitledeki öğretmenlerin, bilimsel çalışmalara ulaşma ve proje faaliyetlerinden yararlanma imkanları sorgulanacak ve görev yaptıkları bölgeler nezdinde imkanları kısmen yetersiz olan öğretmenler arasından belirlenmesine dikkat edilecektir.
4. Cinsiyet Dağılımı: 30 kişilik hedef kitle belirlenirken mümkün mertebe cinsiyet dağılımının orantılı (15 kadın, 15 erkek) olmasına dikkat edilecektir.
5. Faydalanma Durumu: Katılımcılar belirlenirken TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları kapsamında gerçekleştirilen projelerden aynı dönem içerisinde başka projelerden faydalanmamış katılımcıların seçilmesine dikkat edilecektir.
6. Bölge Seçimi: Hedef kitle belirlenirken ilgili branşlardan 10 kişilik kontenjan Kars İlinde görev yapan 10 öğretmen arasından seçilecek geriye kalan 20 kişi ise Türkiye’nin farklı bölgelerine orantılı dağılım olacak şekilde seçilecektir.
7. Kurum Önceliği: Bilim ve sanat merkezlerinde görev yapan öğretmenlerin dijital içerik üretimi, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ilgili altyapıya daha fazla sahip olmaları nedeniyle projenin amacına daha rahat ulaşabileceği öngörüldüğünden bu kurumlarda çalışan öğretmenlere öncelik verilecektir.