Karstronomi Bilim Şenliği, katılımcılara gastronomi ve bilimin birleşiminden meydana gelen, bilimin eğlenceli yönünü deneyimleme fırsatı sunmayı hedefleyen bir bilim şenliği etkinliğidir. Bu şenlik, öğrencilere beslenme, mutfak bilimi, kimya, biyoloji ve fen bilimleri konularında bilgi, beceri ve farkındalık kazanma fırsatı sunarak onları gastronomi bilimiyle eğlenceli bir şekilde buluşturmayı amaçlamaktadır.
Projenin hedef kitlesi okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ve genel olarak belirlenmiştir. Projede gerçekleştirilecek faaliyetlerde kullanılacak aktif öğrenme yöntem ve teknikleri ile katılımcıların yaparak yaşayarak öğrenme kazanımlarına ulaşmalarına, bilimsel bilgileri test etmelerine, deney yapmalarına, eleştirel bakış açısı kazanmalarına ve üretken olmalarına rehberlik edilecektir. Katılımcıların yaparak-yaşayarak öğrenme sayesinde unutamayacakları tecrübeler elde edecekleri düşünülmektedir. Böylece katılımcılar bilgiye yerinde ulaşacak ve deney-gözlem yolu ile elde ettikleri bilginin işlevselliği ile kalıcılığı artacaktır.
Gerçekleştirilmesi planlanan Karstronomi Bilim Şenliği’nde; 23 atölye çalışması, 2 panel, bilim tiyatrosu ve zengin içerikli açılış ve kapanış etkinlikleri bulunmaktadır. Kars ilinde düzenlenecek olan bu Bilim Şenliği toplamda üç günden oluşmaktadır. 28 farklı etkinlikte 7 konuşmacı, 27 atölye lideri, 22 rehber, 2 sağlık çalışanı ve bunların yedek görevlileri ile gönüllü görevliler yer alacaktır. Bu yapısıyla Karstronomi Bilim Şenliği’nin 6140 katılımcıya doğrudan ulaşması beklenmektedir.
Karstronomi Bilim Şenliği, katılımcılara gastronomi ve bilimin birleşiminden meydana gelen, bilimin eğlenceli yönünü deneyimleme fırsatı sunmayı hedefleyen bir bilim etkinliğidir. Bu şenlik, öğrencilere beslenme, mutfak bilimi, kimya, biyoloji ve fen bilimleri konularında bilgi, beceri ve farkındalık kazanma fırsatı sunarak onları gastronomi bilimiyle eğlenceli bir şekilde buluşturmayı amaçlamaktadır.
Bu bağlamda Kars Gastro Bilim Şenliğinin hedefleri;
i. Bilime olan ilgiyi artırmak; bu şenlik, katılımcılara gastronomi bilimiyle tanışma fırsatı sunarak bilime olan ilgiyi artırmayı amaçlamaktadır. Farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanmış özel atölyelerin, katılımcılara kendi seviyesinde bilgi ve deneyim sağlayarak bilime olan ilgiyi artırması beklenmektedir.
ii. Eğlenceli ve öğretici bir deneyim sunmak; her katılımcı grubuna özel olarak tasarlanmış 22 farklı atölye ile Karstronomi Bilim Şenliği, bilimi eğlenceli ve öğretici bir deneyim haline getirerek katılımcıların öğrenme sürecine olumlu bir katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gastro bilim etkinlikleri, katılımcıların günlük yaşamlarında karşılaştıkları olayları bilimsel açıdan anlamalarına yardımcı olacaktır.
iii. Yaş gruplarına ve ilgi alanlarına özel bilim eğitimi vermek: Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik farklı atölyeler, yaş gruplarına uygun eğitim imkânı sağlayarak her bir katılımcı grubunun benzersiz ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını dikkate almayı hedeflemektedir.
iv. Bölgeyi bilim ve eğitimde güçlendirmek: Kars ilinde gerçekleştirilecek olan bu şenlik, bölge insanını bilimle buluşturarak bölgenin bilim ve eğitim potansiyelini artırmayı amaçlamaktadır. Bölgede bilim ve eğitim alanındaki potansiyeli artırmak, öğrencilere benzersiz bir öğrenme deneyimi sunmak ve bilim topluluğunu güçlendirmek de önemli çıktılar arasında yer almaktadır.
v. Yaratıcılık ve inovasyonun teşvik etmek; Karstronomi Bilim Şenliği etkinliklerinin, katılımcılara yemek pişirme süreçlerinin ve malzemelerin bilimsel prensiplere dayalı olduğunu göstererek, yaratıcılık ve inovasyonu teşvik etmesi beklenmektedir. Bu proje sayesinde katılımcılar, basit kimya, fizik, biyoloji kavramlarını pratiğe dökerek yaratıcı düşünce becerilerini geliştirecek ve kendi mutfak deneyimlerinde bilime dayalı yaklaşımlar geliştirebileceklerdir.
vi. STEM becerilerini geliştirmek: Karstronomi Bilim Şenliği etkinlikleri, katılımcılara fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında temel beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır. Özellikle atölyelerde gerçekleştirilecek etkinlikler katılımcılara bu alanlardaki temel kavramları anlama ve uygulama fırsatı sunacaktır.
Bu bağlamda Karstronomi Bilim Şenliğinin; 23 etkileşimli atölye çalışması, 2 panel, 1 bilim tiyatrosu ve zenginleştirilmiş açılış ve kapanış etkinlikleri ile toplamda 6140 adet katılımcıya (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, genel) gastronomi bilimi hakkında bilgi, beceri ve farkındalık kazandırması beklenmektedir.
Karstronomi Bilim Şenliği Projesi, Kars ilindeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile yerel halka (genel katılım) yöneliktir. Hedef kitlesi, farklı yaş gruplarından gelen öğrencileri ve farklı demografik özelliklere sahip yerel halkı içermekte olup, her seviyeden katılımcının projeye dâhil olmasını amaçlamaktadır.
Hedef Kitlenin Tanımı;
Okul Öncesi: 4-6 yaş aralığındaki çocukları kapsamaktadır. Bu kapsamda ilde bulunan bağımsız anaokulları ve anasınıfları proje etkinliklerinden haberdar edilecek ve uygun atölyelere katılımları teşvik edilecektir.
İlkokul: İlkokul 1-4.sınıf seviyesindeki öğrencileri kapsamaktadır. Bu kapsamda ilde bulunan resmî ve özel ilkokullar bilgilendirilecek, uygun atölyelere katılımları teşvik edilecektir.
Ortaokul: 5-8. sınıf seviyesindeki öğrencileri kapsamaktadır. Bu kapsamda ilde bulunan resmî ve özel ortaokullar bilgilendirilecek, uygun atölyelere katılımları teşvik edilecektir.
Lise: 9-12. sınıf seviyesindeki öğrencileri kapsamaktadır. Bu kapsamda ilde bulunan resmî ve özel ortaokullar bilgilendirilecek, uygun atölyelere katılımları teşvik edilecektir.
Genel katılım: Kars ilinde yaşayan tüm yaş grupları, meslek ve cinsiyetteki bireyleri kapsamaktadır. Genel katılım için tasarlanan etkinlikler farklı yaş seviyelerine hitap edecek şekilde planlanmıştır. Sosyal medya, basın ve yayın organları, görsel materyaller ile katılımcılar şenlik konusunda bilgilendirilecek ve teşvik edilecektir.